De Sri Kanyakumari Gurukula Ashram

De Sri Kanyakumari Gurukula Ashram
‘Onze’ Ashram heet officieel de Sri Kanyakumari Gurukula Ashram. En ligt in het allerzuidelijkste puntje van India, in de omgeving van Kanyakumari. In deze leefgemeenschap worden ca. 100 meisjes en jongens (2016) in de leeftijd van 4 tot 20 jaar (soms langer) opgevangen. Ze hebben geen ouders of één ouder die niet voor ze kan zorgen.

De meeste kinderen komen uit de deelstaten Tamil Nadu en Kerala. Ze wonen, verdeeld over vier vestigingen, in groepen van 20 tot 30 kinderen in een huis. Elk huis heeft een huismoeder en of –vader en een kokkin. De kinderen worden niet alleen verzorgd en opgevoed, maar ook onderwezen. (Zie ook Opvoedingsfilosofie)

De leiding van de Ashram woont op de hoofdvestiging. Op dit terrein bevindt zich ook de school.

De Ashram heeft via legaten en schenkingen diverse landerijen verkregen. Op twee daarvan, Berry Farm en Emmaus Farm, wordt van alles verbouwd. Verder heeft de Ashram een kleine veestapel.

Het belang van de Ashram voor de omgeving
De Ashram zet zich niet alleen in voor wezen en half wezen. Men is ook zeer bewust gericht op de omgeving en geeft daar waar mogelijk steun. Zo heeft de Ashram nu drie creches opgezet, die moeders in staat stellen te werken. Binnen de Ashram en daarbuiten worden alleenstaande vrouwen geholpen. En de Ashram school stelt veel kansarme kinderen uit omliggende dorpen in staat goed onderwijs te volgen.

Betekenis van het woord ‘Ashram’
‘Ashram’ is het Indiase woord voor leefgemeenschap. Of eigenlijk: ‘een verblijfplaats van vrede en intensief spiritueel leven’. In een ‘Gurukula Ashram’ (guru=leraar, kula=huis) is onderwijs een belangrijke peiler.

Website S.K.G. Ashram
De Ashram heeft sinds kort een eigen website: http://www.skga.org/ 
Wij nodigen u van harte uit deze site te bezoeken!