Wie zijn zij
De kinderen, die in de Ashram worden opgevangen, komen allemaal uit zeer problematische, vaak onvolledige gezinnen. Het toelatingscriterium is dat het ‘een kind in nood’ betreft. Kinderen worden via het “Child Welfare Committee” van de districtshoofdstad Tirunelveli in de Ashram geplaatst.

De kinderen zijn gemiddeld 4 tot 18 jaar. Vroeger werden ook baby’s opgenomen. Verscherpte regels voor babyopvang maken dat de Ashram daar nu van af moet zien. Op dit moment verblijven circa 100 meisjes en jongens (december 2022) in de verschillende vestigingen van de Ashram.

Waar wonen zij
De kinderen wonen in groepjes van +/- 20 in een huis met een huismoeder en/of –vader en een kok(kin). Jongens tot 10 jaar en meisjes van alle leeftijden door elkaar heen. Vanaf hun pubertijd verblijven jongens in het jongenshuis in Alamelapuram.

Sitharamapuram (gelegen op 2 km. afstand van het dorpje Pazhavoor) is de hoofdvestiging van de Ashram. Daar wonen nu kinderen over vier huizen verdeeld. Ook het huis van de staf en de school bevinden zich op dit grote terrein. In de Newland-vestiging woonden eind 2018 alleen jongens, evenals op de Alamelupuram campus.

De kinderen gaan naar school, helpen mee bij de voorbereiding van het eten en wassen hun eigen kleren. Naast alle ‘plichten’ is er ook genoeg tijd om zich te ontspannen. Met muziek, dans, sport en dergelijke. Voor school moet er veel huiswerk worden gemaakt.

De kinderen verblijven in principe tot hun 18e jaar in de Ashram. De meesten hebben hun (basis)opleiding dan voltooid en kunnen terugkeren naar hun familie. Als ze geen familie hebben, blijven ze in de Ashram totdat ze een passende vervolgopleiding hebben afgerond en werk vinden of trouwen.

De kinderen die familie hebben, gaan in de zomervakantie daar een aantal weken op bezoek.

Ex-bewoners
Opmerkelijk is dat veel ex-bewoners nog altijd contact onderhouden met hun vroegere thuis. Een aantal van hen zet zich vol verve in voor de Ashram. In de wetenschap dat zij goed terecht gekomen zijn dankzij de Sri Kanyakumari Gurukula Ashram.

Jaarlijks wordt op Newland een reünie (de zgn. Guru Puja) georganiseerd, waarbij alle huidige bewoners, oud-bewoners, staf en medewerkers worden uitgenodigd. Een enorm feest voor iedereen, waar elk jaar naar uitgekeken wordt.