Bezoek aan de ashram

In november zal bestuurslid Hans Buijze met Reineke en Rika de Ashram bezoeken. Reineke blijft een week en wil vooral de haar zeer dierbare mensen weer ontmoeten. Rika en Hans blijven langer en willen daarnaast ook meewerken in het onderwijs.

Het onderwijs in de Ashram is nog steeds erg traditioneel: veel dingen uit je hoofd leren die je misschien niet eens begrijpt. Ons streven is om dit onderwijs een impuls te geven zodat het voor kinderen en leerkrachten bevredigender wordt en meer oplevert. Onderwijs dat vreugde geeft, onderwijs dat je leert dat je zelf kunt en mag nadenken, onderwijs dat je inspireert.

Hoe we dat doen? Door in gesprek te gaan met de leerkrachten, de schoolleiding en de kinderen zelf. Door in lessen te kijken en mee te helpen, door met de schoolleiding veel te praten. Soms heb je het idee dat vasthouden aan het oude vertrouwde concept van de meester dicteert en de leerlingen luisteren ook niet meer werkt, maar dat een hele kleine stap in een andere richting ook moeilijk is, hoe graag je dat ook wil.

Stapje voor stapje gaan we steeds maar weer bevragen waarom we doen wat we doen, wat alternatieven zouden kunnen zijn. En dan komt er ineens ook andere problematiek in zicht: kinderen die geen huiswerk willen maken, hele drukke jongetjes (ook daar!), angstige docenten die hun toevlucht zoeken bij straffen en dreigen, practicumlokalen die niet optimaal gebruikt worden, discussies over discipline, kledingvoorschriften, het gedrag in de bus, etc..

Hans is twee keer eerder geweest met deze mindset en de verwachtingen zijn hooggespannen om weer stappen te zetten (vooral bij de leiding van de school). We zijn ontzettend benieuwd want het docentencorps is weer flink door elkaar geschud.

We houden u op de hoogte!

Published by