Coronacrisis in India/Ashram

Update 17 juni 2020

We hebben de laatste weken enkele keren een video-whats’app gesprek gehad met Ramya (de directeur van de Ashram), en volgen het nieuws via enkele Indiase kranten online.

De situatie in de deelstaat Tamil Nadu ontwikkelt zich niet zo gunstig. Het aantal besmettingen neemt nog steeds toe. Ook in Palavoor, een dorpje vlakbij de Ashram, zijn enkele besmettingen vastgesteld bij migrantenarbeiders die waren teruggekeerd uit een andere deelstaat. Toch blijft het aantal doden nog steeds relatief laag (als de officiële cijfers kloppen…), met 576 doden op 50.193 vastgestelde besmettingen in Tamil Nadu (cijfers van 17-06-2020). De vroeg ingestelde strenge lock-down heeft de uitbraak in India zeker vertraagd.

Verreweg de meeste gevallen in Tamil Nadu zijn in de 450 km noordelijk van de Ashram gelegen stad Chennai. Daar is de nu 85 dagen durende lock-down in sommige wijken zeer streng, waar in vele delen van India deze (om economische redenen) juist is versoepeld.

De scholen zijn nog steeds gesloten, en de verwachting is dat ze niet voor september open kunnen. Ook de examens zijn op het laatste moment geannuleerd.

In de Ashram is iedereen gelukkig gezond, maar wel bezorgd en angstig voor de toekomst. Toen nog alle kinderen thuis zaten was het voor iedereen een moeilijke tijd. Niemand kon de Ashram in of uit, en het normale schoolritme werd erg gemist. Omdat er sinds vorige week weer tussen de verschillende regio’s beperkt gereisd kan worden in Tamil Nadu konden van 43 kinderen familieleden naar de Ashram komen om hun kind op te halen voor de zomervakantie, die dus fors verlengd zal gaan worden. Een aantal kinderen blijft in de Ashram, en probeert zich daar te vermaken met spelletjes, sport, lezen, tekenen, yoga etc. (zie de recente foto’s!)

Les wordt er dus niet gegeven, en online lesgeven kan niet om diverse redenen (te weinig computers, kinderen buiten de Ashram wonend hebben veelal geen toegang tot internet, die ook nog eens langzaam is en vaak uitvalt). De leraren zitten thuis, en werden niet betaald sinds april. De S.V.A. maakte zich hier grote zorgen om, en heeft een donatie van 3000 € gedaan waarmee in elk geval vanaf deze maand 50 % van de salariskosten van alle leraren voor 4 maanden is gegarandeerd. De Ashram was hier niet zelf toe in staat omdat er ook geen schoolgelden konden worden afgerekend door de lock-down.

De S.V.A. kon deze donatie doen omdat we enkele grote donaties van eind vorig jaar nog niet hadden bestemd voor speciale projecten, en in maart al hadden besloten dit geld voor noodgevallen achter de hand te houden. We zullen hierover met enkele donateurs nog contact opnemen.

We zullen binnenkort weer met Ramya spreken, o.a. ook over de voedselsituatie. Tot nu toe waren daarmee in de Ashram gelukkig geen problemen, maar we hoorden wel over diverse gezinnen in de buurt van de Ashram die het hier heel moeilijk mee hadden.

Published by